Hoe werkt cranio-sacraal therapie? Dit is een vraag die mij vaak gesteld wordt. Op deze pagina leg ik uit wat het cranio sacraal ritme is en hoe deze lichaamsgerichte therapie kan helpen bij het oplossen van vaak onbegrepen klachten. Het cranio sacraal ritme wordt algemeen beschouwd als de ademhaling van het zenuwstelsel. Aangezien het zenuwstelsel de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt beïnvloedt, is het cranio sacraal ritme, naast ademhaling en hartslag, de derde vitale levensfunctie van het lichaam: the breath of life.

De werking van het cranio-sacrale systeem

cranio-sacraal_therapie_hoogland-amersfoort_client_op_tafel

Het cranio-sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggemerg, het dikke vlies dat daaromheen zit en het hersenvocht, dat tussen de hersenen en het ruggemerg vloeit. Door een pompsysteem binnenin de hersenen, vloeit het hersenvocht in dit systeem in golfbewegingen, welke door het bindweefsel doorgegeven wordt en daardoor overal in het lichaam voelbaar is. Aangezien de hersenen omgeven worden door de schedel (cranum) en het hersenvocht tot onderaan het heiligbeen (sacrum)vloeit, heet dit ritme het cranio-sacrale ritme.

Door blokkades in het cranio-sacrale ritme ontstaan klachten

Het ontstaan van klachten kan voortkomen uit zowel fysieke als emotionele oorzaken. Denk aan een moeilijke geboorte, een valpartij, een sportongeval. Maar ook heftige emotionele reacties kunnen pijn (klachten) veroorzaken. In beide gevallen is er een soort kristallering in het bindweefsel wat het cranio sacrale ritme verhindert om goed te kunnen stromen. De vastgezette trauma’s in het lichaam zijn de blokkades in het cranio-sacrale systeem. Doorgaans zijn mensen niet bewust dat het lichaam zo veel opslaat cq. onthoudt (celherinnering). De problemen die hierdoor ontstaan zijn heel divers en leveren begrepen maar vaak ook onbegrepen klachten op.

Wat doet cranio-sacraal therapie?

Met mijn handen en de zachte aanraking kan ik het subtiele cranio-sacrale ritme voelen en de spanningsvelden in het lichaam opsporen. Op plekken waar deze spanning zit is het cranio-sacrale ritme minder of niet voelbaar. Door gebruik te maken van zachte technieken krijgt het lichaam de kans deze spanning los te laten. Tijdens de diepe ontspanning wordt de hersenactiviteit beperkt, waardoor er in het lichaam meer energie vrij komt en het zelfgenezend vermogen wordt aangesproken. Er ontstaat meer ruimte voor een betere doorstroming en de natuurlijke balans wordt hersteld. Het is dan ook een oplossingsgerichte en lichaamsgerichte therapie.

Doel van cranio-sacraal therapie

Mijn doel als cranio-sacraal therapeut is je het systeem de kans te geven spanningen los te laten en meer ruimte te creëren, zodat je de gelegenheid krijgt je energieker te voelen en het contact met jezelf te herstellen. Het tempo en het verloop van dit proces is voor iedereen persoonlijk zal door elke cliënt op zijn eigen manier ervaren worden.

Je kunt het zien als je levensrugzak, die door de gebeurtenissen en ervaringen door de jaren heen zwaarder geworden is. Als deze rugzak zo zwaar wordt dat je je in het hier en nu niet meer goed kunt bewegen en je flexibiliteit beperkt raakt, kan cranio-sacraal therapie je als het ware helpen bij het schonen van je ‘rugzak’. Je systeem wordt als het ware opgefrist en geeft je de kans energieker te voelen en je eigen volledige levenspotentieel weer te gebruiken.

Meer informatie of afspraak maken?

Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging VBAG, de RBCZ en bij de SCAG. Hierdoor zijn er diverse zorgverzekeraars die mijn behandelingen vergoeden. Mijn praktijk voor cranio-sacraal therapie is in Hoogland, gemeente Amersfoort. Benieuwd wat cranio-sacraal therapie voor je kan betekenen? Neem dan contact met mij op.